• en
 • ro

Let’s remove the most devastating threat, psychological violence, out of our society

Post 6 of 8

Proiect Comenius Regio, nr. referință: 13-PR-31-DJ-TR

Număr de mobilităţi: 24

Website proiect:
www.stopmobbingme.com

Studiul privind violenta in scoli

Raport proiect:
A 3-a ședință, 28.04.2014 – 02.05.2014, Malatya, Turcia

Regiuni partenere:

 • Malatya, Turcia – Direcția Educației Naționale a Provinciei Malatya – coordonator
 • Craiova, Romania – Casa Corpului Didactic Dolj – partener

Instituțiile partenere din Romania:

 • Casa Corpului Didactic Dolj – coordonator
 • Asociaţia de Studii Socio-Economice
 • Şcoala Gimnazială “Gheorghe Ţiţeica” Craiova
 • Şcoala Gimnazială “N.B. Locuşteanu” Craiova
 • Facultatea de Ştiinţe Sociale

Instituțiile partenere din Turcia:

 • Malatya il Milli Egitim Mudurlugu – coordonator proiect
 • Malatya Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi
 • Kazim Karabekir Ilkogretim Okulu
 • Malatya Fatih Lisesi (Malatya High School)
 • Bilgi Yolu Egitim kultur ve Sosyal Arastirmalar Merkezi-BILSAM
 • Malatya Inonu universitesi-Egitim Bilimleri Enstitusu (University of Inonu-Institute of educational sciences)

Perioada desfasurarii: august 2013 – iulie 2015

Locaţii: Romania – Dolj, Turcia – Malatya

Grup tinta: elevi (beneficiari directi), profesori, directori, elevi, parinti, reprezentanti ai comunitatii locale (beneficiari indirecti)

Rezumat proiect: Uneori, un cuvânt neînsemnat, o privire sau o atitudine este îndeajuns să distrugă psihologic o persoană. Această acțiune numită violența psihologică este un tip de atac cu care oamenii moderni se confruntă în permanență acasă, la şcoală, la locul de muncă, în întreg mediul social și care pătrunde tot mai insiduu in viața noastră. Conștient sau inconștient impusă, violenţa psihologică conduce oamenii la pierderea încrederii în sine, la sentimentul de inferioritate și în final poate provoca eşecul în viaţă, ceea ce este mult mai dureros decât violența fizică.

Luând în considerare acest aspect devastator al agresiunii psihice, două instituții regionale (Direcția Educației Naționale a Provinciei Malatya și Casa Corpului Didactic Dolj), în două ţări (Turcia şi România) împreună cu partenerii lor locali, din categoria școli, ONG-uri și alte instituții de stat care au ca scop creșterea gradului de conștientizare a pericolului latent a acestei probleme neglijate de societate, creând astfel o societate mai respectuoasă și mai sănătoasă.

Din perspectiva educațională, violența psihologică poate să apară între profesor – elev, profesor – profesor, administraţia şcolară – profesor și elev, părinte – elev, elev – elev. În cadrul proiectului, două regiuni cu culturi şi sisteme de educație diferite vor coopera pentru a identifica cauzele şi soluțiile pentru violența psihică și vor încerca să sensibilizeze societatea și să încerce să elimine toți factorii posibili care duc la acesta, printr-o serie de activități educative care urmează să fie elaborate și realizate, în special prin participarea elevilor și a tuturor institutiilor partenere. Împreună cu unele materiale vizuale, cum ar fi postere, pliante și bannere, activitățile se vor baza pe seminare informative în special, teatru, pantomimă care urmează să fie efectuate de către elevi, care sunt victimele reale.

Pentru evaluarea fenomenului violenţei psihologice, din perspectiva sociologică, se va face un sondaj de opinie în şcolile participante atât pentru elevi cât şi pentru părinţi, dar şi pentru profesori. Astfel vom avea o estimare iniţială a fenomenului, iar ca etapă finală a proiectului se va efectua din nou sondajul pentru a se observa dinamica fenomenului ca urmare a impactului produs de proiect.

Prin urmare, obiectivul cooperării dintre Malatya, Turcia și Craiova, România este dezvoltarea de idei pentru a lupta cu succes împotriva agresiunii psihice in orice tip de școală și în societate, în general, și prin urmare să creăm o generație care este mai sigură pe sine, dornică de cunoaştere, activă, creativă și psihic mai sănătoasă.

Proiectul este finanțat de Comisia Europeana în cadrul programului “Învățare pe tot parcursul vieții – Comenius Regio”.

Comesia Europeana și Agenția Națională nu sunt responsabile pentru conținutul materialelor publicate.

Aparitii in presa

Galerie foto

Menu